Tuesday, August 23, 2016

Hypoglyceamia (low blood sugar)

Assalamualaikum..

Hari ni nenek Uyul telah dimasukkan ke Hospital Sultanah Aminah kerana hypo... kerana gula dlm darah terlalu rendah.. She is 77 y/o dan menghidapi penyakit kencing manis, darah tinggi dan jantung.

Ok..ape yg jadikn die kene hypo is die selalu skip mkn malam.. die ambil insulin atas nasihat doktor dgn dos 16.. pada setiap pagi dan mlm.. pay attention kepada mereka yg mengambil insulin..pastikan anda makan selepas mengambil insulin kerana jika anda tidak makan.. insulin akn merendahkan lagi kadar gula dalam darah.

Ok.. nak jadikn cerite.. nenek x mkn nasi lps cucuk insulin pd waktu mlm.. die cume mkn oats dan milo secawan.. last night check blood sugar 4.1.. then pagi ni adik call ckp nenek x sdrkn diri.. dan itu yg dipanggil hypo.. die dlm keadaan x sdr diri.. nmpk mcm tdo yg lena.. tpi sebenarnye die x sdr lgsg. Terus cek gula die..ok..its 1.8... trs call ambulance.. kalau lambat boleh arwah..

Ambulance smpai.. masukkan 3 dos glucose or x tau la dipanggil ape.. lps tu br nenek sedar.. Ya Allah.. mase nmpk nenek dah sedar tu...air mate mencurah curah... syukur Ya Allah.. Allah panjangkn umur nenek... Alhamdulillah..

Dan sekarang sedang berada di wad HSA.. nenek masih dlm perhatian doktor.. Get well soon nenek.. we all love u.. keep strong! :)

Wednesday, August 3, 2016

Permohonan Nikah

Assalamualaikum...hehe

Firstly...nak ucup syukur dulu sebab borang permohonan nikah Uyul dan Sufian sudah lulus...hehe.. Rasenye semua dah tahu prosidur untuk berkahwin bagi Negeri Johor kan.. Dah banyak rasenye blogger lain post pasal prosidur ni.. hehe..

Macam situasi Uyul... Uyul kena tunggu Sufian siapkn borang permohonan.. Macam biase la bagi rakyat Johor.. kena sign in dulu dekat ENCR untuk mendaftar nikah.. Sufian dah siap isi..print lepas tu pegi Pejabat Kadi Batu Pahat sebab berlainan daerah.. Jadi Sufian kena siapkan dulu.. Dah hantar borang lepas siap temu duga barulah borang2 tu bagi pada Uyul..

Permohonan Sufian selesai baru Uyul blh buat permohonan dalam ENCR sebab nanti akn mintak satu no untuk generate maklumat pengantin lelaki.. Uyul siapkan borang2 semua.. print.. lepas tu baru bawak pegi Pejabat Agama Negeri Johor.. Kat sebelah hospital tu.. hantar borang kat tingkat 2... baru masuk untuk temu duge.. ape soalannye pon boleh google sebab ramai blogger dah bagi jawapan... hehe..

Dah lulus semua baru lah jumpe denga  kadi yang akan menikahkan... hehe.. so..dah hampir siap... cume tinggal majlisnye sahaja...

Doakan semua berjalan lancar... In shaa Allah... hehe..

Friday, July 29, 2016

Persiapan Perkahwinan

Assalamualaikum... hehe..

Tengah buat ape semua? Harap semua berada dalam keadaan yg baik2 sahaja.. hehe..

Ok.. hari ni tak de la nak panjang2.. tapi nak kongsi persiapan perkahwinan Uyul.. eh, bile bertunangnye? Hehe.. Uyul dah bertunang tahun2 lepas.. 24 Januari 2015 kot.. haha.. So kalau ikut adat melayu.. ade tempoh ikatan pertunangan.. jadi Uyul bertunang ikat 2 tahun hidup.. maknenye 'hidup' di situ ialah dalam tempoh bertunang tu boleh dilaksankan majlis pernikahan pada bile2 tarikh.. kalau ikat 2 tahun mati, maknenye 'mati' ialah dah cukup 2 tahun baru boleh laksanakan majlis pernikahan tu..

Kedua buah keluarga telah sepakat untuk mengadakan majlis pernikahan tahun ni.. tarikh bile rahsia.. haha.. :)

Persiapan tu takdela sangat memandangkan Uyul buat yang ringkas sahaja.. Goodies nnti pon Uyul cume bagi telur pendang dan tuala.. Tuala seakan-akan tuala Good Morning tu ha.. Uyul borong 1000 pcs boleh dapat RM 1.30 di sebuah kedai di Ayer Hitam.. hehe.. yang lain tu biase la.. kedai2 lain pon harga lebih kurang.. hehe..

Ok.. nnti Uyul update lagi... mahu gulung tuala.. bye!

Assalamualaikum :)